İnternette Güvenli Alışveriş
İnternetten alışverişin sunduğu onlarca avantajın yanında getirdiği riskleri de unutmamak gerekiyor. Bu risklerin temelini oluşturan satıcıyı iyi seçmek tüm riskleri ortadan kaldırmasa da birçok sorunu minimize edebilecek bir etken. İnternetten alışverişte dikkat edilmesi gereken konuları şöyle sıralayabiliriz;

SSL Sertifikası
SSL kısaltmasının açılımı "Secure Sockets Layer" yani "güvenli giriş katmanı" dır. SSL sertifikası web sitesi ile o sitenin çalıştığı server arasındaki tüm veri transferini şifreleyerek 3. kişilerin eline geçmesini zorlaştırır hatta imkansız hale getirir. Örneğin hediye alacağınız bir web sitesine girdiniz ve kasaya gittiniz, o sayfada gireceğiniz tüm ad, soyad, adres, telefon, e-posta gibi bilgiler ve en önemlisi kredi kartı bilgileriniz siz satın al butonuna tıkladığınız anda şifrelenerek sunucuya öyle gönderilir. SSL sertifikası olmayan bir sitede ise bu bilgiler web sayfasından sunucuya şifrelenmeden gönderilir ve siteye sızmış hackerlar bu bilgileri kolayca eline geçirebilir. Sadece arkadaşınız ile sizin bildiğiniz bir dilde mektup yazarak ona posta ile gönderdiğinizi düşünün, mektup yoldayken birileri onu çalsa bile içinde yazanları anlamayacaktır ama aynı yazıyı Türkçe yazarak gönderseydiniz çalınan mektubunuz herkes tarafından kolayca anlaşılacaktı. İşte SSL sertifikasının yaptığı da aynı buna benzer bir şifrelemedir ve web sayfasında girdiğiniz tüm verileri şifreleyerek sunucuya gönderir dolayısıyla bu veriler 3. kişilerin eline geçse dahi şifreler kırılamaz ve veri çözülemez.
SSL sertifikası, internetten güvenli alışveriş için aranması gereken ilk şeydir. Bir web sayfasında SSL olup olmadığını da kolayca anlayabilirsiniz, bunun için kullandığınız browser çubuğuna (ekranınızın en üstünde web sitesinin adının yazdığı alan) bakmanız yeterli olacaktır.

Alışveriş yapacağınız web sayfasında aramanız gereken önemli içeriklerden biri de şirketin açık adresi, sabit telefon numarası ve diğer iletişim bilgilerinin olup olmadığıdır. Açık adres belirtmeyen web sayfalarından uzak durmanızı öneriyorum çünkü satış her ne kadar web üzerinden oluyorsa da sonuçta o ürünün tedarik edilip getirildiği, paketlendiği ve müşteriye gönderildiği fiziki bir yer olmak zorunda ayrıca şirketin idari işlerini de unutmamak gerekiyor. "Efendim biz sadece web üzerinden satış yapıyoruz o yüzden bir lojistik veya ofisimiz yok" gibi saçma açıklamaların kesin bir şekilde inandırıcılığı olmadığını belirtmek isterim. Yerleşik bir mağaza olmayabilir ama ofis mutlaka olmak zorunda. Satın aldığınız ürünlerin kapınıza gelen kutularından gazete kağıdı çıkması durumu, web sayfalarında açık adres belirtmeyen web sayfalarından alınan ürünlerde meydana geliyor. Tabi adres yazılmış olması da kesin bir dille o şirketin güvenilir olduğunu kanıtlamıyor, bu nedenle adresi google maps üzerinden teyit etmenizde her zaman için fayda olacaktır. Satın alıp sorun yaşadığınız ve firma tarafından ilgi veya karşılık göremediğiniz durumlarda son çare olarak firmanın kapısına dayanmak ya da açacağınız dava ile ilgili karşınızda bir muhatap bulabilmek açısından açık adres çok önemlidir.
İletişim bilgileri içinde görmeniz gereken diğer bir şey de firmanın verdiği sabit hatlı telefon numarasıdır. Son dönemlerde insanlar arasında iletişimi daha kolay hale getiren cep telefonu numarası sanki daha güvenliymiş gibi bir algı var ancak kurumsal yapıda bir şirket mutlaka sabit hatlı telefon numarası kullanmalıdır, cep telefonu mobil olduğundan ve her gerçek kişi tarafından kolaylıkla alınabildiğinden güvenilirlik anlamında pek tatmin edici değildir oysaki şirket adına alınmış bir sabit numaradan o yerin adresine bile ulaşmanız mümkündür, bu nedenlerle dolandırıcılık yapan ve yapmaya çalışan kişi ve kurumlar web sayfalarında sabit hatlı bir numaraya yer vermezler. Burada size düşen görev iletişim bilgilerinde sabit hatlı bir numara olup olmadığına bakmak ve ardından bu numarayı arayarak kontrol etmektir!
Bir diğer konu da şirketin verdiği e-posta adresidir, burada dikkat edilmesi gereken şey adres uzantısının web sayfasıyla aynı olmasıdır. Karşınıza çıkabilecek hotmail, gmail, yandex vb. uzantılı e-posta adresleri ciddiyetten uzak ve güvenli değildir.
Yorumlar
Yorum Gönder